FŐOLDAL
ESEMÉNYEK
GALÉRIA
IMPRESSZUM
KAPCSOLAT
MÉDIA
REPERTOÁR
BIO
KRITIKA

BIO

Káli Gábor zongora és karmesteri tanulmányokat folytatott a budapesti Zeneakadémián, majd karmesteri tanulmányait Berlinben folytatta tovább. A Német Zenei Tanács Karmesterfórumának tagjaként részt vett Kurt Masur és Colin Metters mesterkurzusain, de tanult Eötvös Péternél, Bernard Haitinknál és David Zinmannál is.

Több évet töltött el a Nürnbergi Operaházban, először második karmesterként, majd 2015-től mint a ház első karmestere és zeneigazgató-helyettese. Tucatnyi operaprodukciót vezetett: Wozzeck, Bohémélet, Attila, A holtak házából Álarcosbál, Rigoletto, Gyöngyhalászok, Arabella, Otello. Vendégkarmesterként rendszeresen szerepelt Németország különbözô operaházaiban.

Jelenleg szabadúszó dirigensként dolgozik.

Nem mindennapi évadot zárt 2018 nyarán. Miután az év elején elnyerte a Hong Kongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját és zenekari díját, augusztusban megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyét, így 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütálhatott - óriási sikerrel - a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokon. 

A kiváló karmester 2018/19-ben Verdi Rigolettóját vezényelte a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein-ban és Mozart Varázsfuvolájával debütált a müncheni Gärtnerplatz Színházban. Novemberben a Taiwani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral lépett fel. Március végén-április elején a beteg Iván Fischer helyett nagy sikerrel beugrással vezényelte a világhírű Budapesti Fesztiválzenekart az együttes európai-amerikai turnéján többek között a Hamburgi Elbfilharmonie-ban és a Párizsi Filharmoniában. A szezon hátralevő részében Portugáliában lépett fel a Kölni Kamarazenekarral és a nagyszerű Skót Kamarazenekarral turnézott.

Idén Christian Thielemann meghívására Varázsfuvola előadásokat vezényelt a drezdai Semperoperben és az ő hangversenyével nyílt meg az 2019-es linzi Bruckner Fesztivál Linzben. Négy különböző magyarországi szimfonikus zenekarnál mutatkozott be és Finnországban, Írországban, Lengyelországban koncertezett.

A következô évadokban olyan zenekarokat vezényel, mint az Orchestre de Paris, a Lausanne-i Kamarazenekar, a Singapore-i Szimfonikus Zenekar, Borusan Istambul Szimfonikus Zenakar, Szlovák Filharmonikus Zenekar a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Újra fellép a Bécsi Radiozenekarral, ezúttal a Bécsi Musikvereinban és operaelôdásokat és premiert vezényel a Müncheni Állami Operaházban, a Hamburgi Operában és visszatérô vendégként a Drezdai Semperoperben. 

Ezév tavaszán szerzôdést kötött vele a HarrisonParrott világhírû zenei ügynökség.


Káli Gábor © 2016