FŐOLDAL
ESEMÉNYEK
GALÉRIA
IMPRESSZUM
KAPCSOLAT
MÉDIA
REPERTOÁR
BIO
KRITIKA

BIO


Káli Gábor nem mindennapi évadot tudhat maga mögött: miután 2018 elején elnyerte a Hong Kongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját és a zenekar díját, 2018 augusztusában megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyét, így 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütál a világhírű Salzburgi Ünnepi Jétékokon. 
2019 márciusában nagy sikerrel ugrott be Fischer Ivánt helyettesītve a világhírû Budapest Fesztiválzenekar európai turnéjára és vezényelte Bartók mûveit a hamburgi Elbfilharmoniában, a Luxembourgi és Párizsi Philharmoniában.

A kiváló karmester 2018/19-ben Verdi Rigolettóját vezényli a Deutsche Oper am Rheinben és Portugáliában koncertezik a Kölni Kamarazenekar élén. Novemberben a Taiwani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral ad két koncertet, majd az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekart vezényli a Zeneakadémián. 2019 nyarán a nagyszerű Skót Kamarazenekarral turnézik Skóciában. 

Szoros kapcsolatot ápol a Magyar Állami Operaházzal, ahol 2016-ban a Don Pasquale felújitását, 2017-ben a Szerelmi bájitalt vezényelte. 2018 decemberében négy alkalommal a Varázsfuvolát dirigálja az Erkel Színházban, azt az operát, amellyel 2018 őszén a müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz-ben debütált.

Fellépett többek között a konstanzi Délnémet Filharmonikusokkal, a Darmstadti Állami Zenekarral, a Stuttgarti Filharmonikusokkal, a Hong Kong Sinfoniettával, a Bohuslav Martinu Filharmonikus Zenekarral és a modern zenét játszó spanyol Sonarten Ensemble-lal

Több évet töltött el a Nürnbergi Operaházban, először a zeneigazgató Marcus Bosch asszisztenseként, majd 2015-től mint a ház első karmestere és zeneigazgató-helyettese. Tucatnyi operaprodukciót vezetett: Wozzeck, Bohémélet, Attila (Verdi), A holtak házából (Janácek), Álarcosbál, Rigoletto, Gyöngyhalászok, Arabella, Otello.

Még nürnbergi évei előtt a Sevillai borbélyt és az Orfeusz az alvilágbant vezényelte Darmstadt operaházában és állandó karmestere volt az aacheni dalszínháznak, ahol többek között ő mutatta be Hans Werner Henze gyermekoperáját, a Pollicino-t.

Káli Gábor zongora és karmesteri tanulmányokat folytatott a budapesti Zeneakadémián, majd karmesteri tanulmányait Berlinben folytatta tovább Lutz Köhlernél 2004 és 2009 között. A Német Zenei Tanács karmesterfórumának tagjaként részt vett Kurt Masur, Colin Metters és Sian Edwards mesterkurzusain, de tanult Eötvös Péternél, Bernhard Haitinknál és David Zinmannál is.  


Részletes:

Budapesten született karmester. Zenei tanulmányait korán kezdte, zongorázni és hegedülni tanult.

A budapesti Bartók Béla Konzervatórium szóló-zongora szakán végzett 2001-ben. Tanulmányai alatt több díjat nyert országos konzervatóriumi zongora- és kamaraversenyeken.

Ezután a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetemen Prof. Nagy Péter és 
Prof. Gál Tamás növendékeként zongora és karmestertanulmányokat folytatott.

2004-ben Erasmus Ösztöndíjat nyert a berlini Universität der Künste karmester osztályába, ahol Prof. Lutz Köhler és Prof. Harry Curtis irányitása alatt 2008-ban szerzett diplomát. 

A berlini évek alatt tanára és korrepetítora lett Prof. Julie Kaufmann énekosztályának, és a német zenei tanács is beválasztotta ösztöndíjasnak a karmesterfórumába (Dirigentenforum), ami lehetôséget nyújtott neki, hogy világhírû tanároktól és dirgiensektôl szerezhessen új ismereteket. 

Vladimir Ashkenazy vezénylete alatt zongorázott az EUYO Szimfónikus zenekar tagjaként a Bemjamin Britten fesztiválon.

Karmesterkurzusokon vett részt többek között Eötvös Péter, Kurt Masur,
Bernard Haitink, Colin Metters, és Sian Edwards vezetésével.

Diplomája megszerzése után 2009-ben dirigensi-korrepetítori állást kapott az 
Aacheni Színházban, ahol a második évadban már többek között rábízták 
Puccini: Pillangókisasszonyának, Csajkovszkij: Mazeppájának, valamint Mozart: Don Giovannijának és Varázsfuvolájának dirigálását. 

Ebben az évben hívta meghallgatásra Maestro Daniel Barenboim, ahol a Staatskapelle Berlin zenekarát irányította.

2011-ben szerzôdött 2.dirigensnek és a fôzeneigazgató zenei asszisztensének a Nürnbergi Állami Operába, ahol saját produkciókat mutatott be, és nagyszámú elôadást, valamint koncerteket vezényelt opera, balett, operett és musical mûfajban. Sok más darab mellett Strauss: Arabellájának, Prokofjev: Hamupipôkéjének és Verdi: Otellójának elôadásait is vezette. 

Több szimfónikus Cross-over koncert zenei vezetôje volt.(jazz, rock, salsa, DJ-zene)

A 2015/16-os évadtól ugyanitt Nürnbergben elsô dirigensi és helyettes fôzeneigazgatói kinevezést kapott. Ebben az évadban 
Puccini: Bohémélet, Bizet: Gyöngyhalászok és a nemzetközi hírû Nürnbergi Balett bemutatója mellett Janacek, Verdi és Mozart operáit dirigálja.

Több német város szînházban is vendégeskedett, mint például Münsterben, Darmstadtban és koncertezett a Stuttgarti Filharmónikus zenekarral, a Bohuslav Martinu Szimfónikus zenekarral Csehországban és a SONARTE Ensemble modern zenei együttessel is Spanyolországban.

2015 márciusában debütált a Magyar Állami Operaházban Mozart: Don Giovannijával, amit 2016-ban újabb meghívás követett, méghozzá Donizetti Don Pasqualeéjának bemutatója.

Ugyanebben az évben mutatkozott be az Óbudai Danubia Zenekar és a Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz élén.

A debreceni Kodály Filharmónia 2017-re meghívta egy bemutatkozó koncertre.

2016/17-os évadban premierjei a Nürnbergi Állami Operaházban Berg: Wozzeckje és Verdi: Attilája voltak

2017 szeptemberében aktív, kiválasztott résztvevője volt David Zinman nemzetközi karmesterkurzusának a Zürichi Tonhalle Zenekar közreműködésével.

Donizetti: Szerelmi bájitalának újrafelvételét és előadásait vezette novemberben a Magyar Állami Operaházban.

A Debreceni Kodály Filharmóniánál újra vendég 2018 februárjában.

2018 január 14-én megnyerte az 1. Hong Kong-i Nemzetközi Karmesterversenyt és megkapta a zenekari díjat is.
Ez újabb koncertlehetõségeket jelent számára Âzsiában és Európában a következõ évadban.

Március, Debütálás az Ensemble Kontraste-tal Nürnbergben, Kurtág: Trussova dalok, szólózongoradarabok Kurtág, Schumann

2018 Áprilisban Andris Nelsons meghallgatàsra hívta Bostonba, ahol a Boston Symphony Orchestert dirigálta. 

Augusztus 5.-én megnyerte a a Salzburgi Fesztivál karmesterversenyét a "Nestlé Salzburg Festival Young Conductors Award-ot".

Újra meghívják Darmstadtba, hogy a Staatsorchester Darmstadt zenekart vezényelje az évad nyitókoncertjén.

Káli Gábor © 2016